کتابخانه عمومی عطاملک جوینی

قفسه های کتاب کتابخانه عطاملک شهر نقاب به روی همگان باز است!!!

مشاوره کتابدار مقدمه‌ای بر کاربردی کردن بیش از پیش کتابخانه‌ها

 

کاظم حافظیان‌رضوی ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این دوره‌های آموزشی، تخصصی‌تر شدن دوره‌ها را مقدمه‌ای بر کاربردی کردن بیش از پیش کتابخانه‌ها دانست.

کاظم حافظیان‌رضوی، پیشکسوت رشته کتابداری و یکی از مدرسان دو دوره اخیر مشاوره کتابدار در گفتگو با روابط عمومی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در ارزیابی این دوره‌های آموزشی اظهار داشت: مشاوره کتابدار دوره‌ای است که سرفصل‌هایش با تمرکز بر روی مبحث رمان و خواندنی‌های نوجوانان تعریف شده است؛ برگزاری این دوره در گام اول، فرصت تعامل کتابداران را با یکدیگر (به عنوان نیروهای نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور) فراهم می‌کند و این ارتباط و به اشتراک‌گذاری تجربه همیشه سودمند خواهد بود؛ بعلاوه، در هر دو دوره‌ای که بنده در جمع شرکت‌کنندگان مشاوره کتابدار حضور داشتم، کتابداران را بسیار علاقمند به حرفه خود و مشتاق به فعالیت در زمینه کتابخوانی و ترویج خواندن یافتم.

این پیشکسوت رشته کتابداری با اشاره به فرصت ایجاد شده برای تعامل و ارتباط با کتابداران در حاشیه برگزاری این دوره، بیان کرد: استقبال کتابداران از برنامه‌ها و تمایل آنان برای انجام فعالیت‌های خلاقانه در حوزه ترویج خواندن برایم بسیار خوشایند بود. انشاالله با مدیریت آقای مختارپور کتابداران عرصه‌ای مناسب برای نشان دادن توانمندی‌های خویش بیابند و برنامه‌هایی که در ذهن دارند با پشتیبانی نهاد به اجرا درآید. روی هم رفته، من برگزاری دوره مشاوره کتابدار را بسیار مفید می‌دانم و امیدوارم این دوره‌ها به تدریج به سمت ارائه موضوعات تخصصی‌تر سوق یابد. 

حافظیان که تدریس کارگاهی با عنوان "آنچه در کلاس‌های دانشگاهی مطرح نمی‌شود" را بر عهده داشت، در خصوص محتوای آن گفت: این کلاس از مقدمه‌ای شروع می‌شود که طی آن شرکت‌کنندگان با ابزار و موضوع کار کتابدار آشنا می‌شوند. پس از اینکه انواع محمل‌های اطلاعاتی در طول تاریخ، بررسی شد، به این مقوله می‌پردازیم که دنیا در حال حاضر به چه چیزهایی گرایش دارد. کتاب بر اساس خواست مشتری، کتابخانه‌های خانوادگی، استفاده از نیروهای مردمی و... برخی دیگر از مفاهیمی است که طی این کارگاه تشریح شد.

وی ادامه داد: محیط کتابخانه‌های امروزی باید به نوعی محیط بازی باشد؛ به این معنی که در آن ابزارهای الکترونیکی و بازی‌های فکری مورد توجه کودکان و نوجوانان، برای جذب این قشر وجود داشته باشد. آزادی مراجعین به کتابخانه از دیگر مواردی است که توجه به آن ضرورت دارد؛ در حال حاضر کتابخانه‌های دنیا میزبانیِ برنامه‌هایی همچون جشن‌ها را برای جذب مردم بر عهده می‌گیرند. مقوله حائز اهمیت دیگری که توجه به آن بسیار مهم است، برقراری تعاملات اخلاقی مناسب کتابدار با مراجعین است. این موارد نکاتی است که تنها به تجربه و در محیط کار حاصل می‌شود. همچنین در کنار این مباحث، بخشی از کارگاه به طرح نکات تخصصی‌تر اختصاص یافت که بسیار مورد استقبال قرار گرفت. در طرح این مباحث سعی بر آن بود که تا حد امکان زبان کلاس خیلی تخصصی و خارج از حوصله جمع نباشد.

مدرس کارگاه "آنچه در کلاس‌های دانشگاهی مطرح نمی‌شود" ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این دوره‌های آموزشی تصریح کرد: چنانچه دوره‌ها به صورت تخصصی‌تر برگزار شود، طرح مباحثی همچون خدمات اطلاع‌رسانی الکترونیکی و ماشینی ضرورت می‌یابد؛ در واقع باید به کتابداران آموزش بدهیم که چگونه از محل کتابخانه به کاربر خدمات از راه دور ارائه دهند؛ چراکه امروز حضور فیزیکی ملاک نیست؛ حضور می‌تواند دائمی اما به صورت الکترونیکی باشد.

وی با اشاره به کاربری‌های متنوع کتابخانه‌ها در کشورهای خارجی بر لزوم فراهم سازی زمینه‌های لازم به منظور برقراری ارتباطات وسیع کتابخانه با مردم تأکید کرد. حافظیان دوره‌های مشاوره کتابدار را مجالی مناسب برای طرح این مباحث دانست.

هشتمین دوره کارگاه‌های آموزشی مشاوره کتابدار توسط معاونت توسعه کتابخانه‌ها و کتابخوانی نهاد و اداره کل منابع نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با حضور 150 کتابدار از استان‌های خراسان‎رضوی، خراسان‌جنوبی و سیستان و بلوچستان از روز دوشنبه یازدهم تا پنج‌شنبه چهاردهم آبان در شهرستان مشهد مقدس برگزار شد.

[ یک شنبه 17 آبان 1394برچسب:مشاوره، کتابدار، حافظیان,

] [ 13:29 ] [ ،سعید فیضی، ]

[ ]

نخستین نشست «به تماشای کتاب» برگزار شد.

 

نخستین نشست پژوهشی نقد فیلمِ «به تماشای کتاب» با حضور قائم مقام معاونت سیمای جمهوری اسلامی ایران، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و جمعی از کتابداران و علاقه‌مندان در فرهنگسرای ابن سینا برگزار شد

به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، نخستین نشست پژوهشی نقد فیلمِ «به تماشای کتاب» عصر امروز شنبه شانزدهم آبان با حضوردکتر رضا پورحسین قائم مقام معاونت سیمای جمهوری اسلامی ایران، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و جمعی از کتابداران و علاقه‌مندان در فرهنگسرای ابن سینا برگزار شد.

در اولین برنامه از این سلسله نشست، فیلم پویانمایی «کتابخانه اسرار آمیز» ساخته «پیکسوت هانت» و «جوئی جانسون»، محصول سال 1994 سینمای آمریکا به نمایش درآمد و میهمانان مراسم، ضمن بیان نکاتی در خصوص این فیلم، آنرا تحلیل و بررسی کردند.

در خلاصه این فیلم آمده است: ریچارد تیلور یک پسر دوازده ساله ترسو است که اقدامات ایمنی را بسیار رعایت می‌کند. وقتی پدرش او را برای خرید می‌فرستد طوفان می‌شود و او به کتابخانه عمومی شهر پناه می‌برد. مسئول کتابخانه او را عضو می‌کند و ریچارد در راه رسیدن به باجۀ تلفن، نقاشی‌های زیر گنبد کتابخانه را تماشا می‌کند که برگرفته از شخصیت رمان‌های قرن نوزدهم هستند. او سپس به زمین می‌افتد و بیهوش می‌شود. از این لحظه به بعد، ریچارد تبدیل به انیمیشن می‌شود. نقاشی پیرمرد ارباب کتاب‌ها (شخصیت رمان ارباب حلقه‌ها) جان می‌گیرد و او را به دنیای کتاب دعوت می‌کند و خبر می‌دهد که از این پس سه کتاب «ماجرایی»، «خیال» (فانتزی) و «وحشت» با او همراه خواهند شد.

سلسله نشست ـ پژوهش‌های نقد فیلم‌ با مضمون کتاب و مطالعه، با عنوان «به تماشای کتاب» با هدف جذب مخاطب به کتابخانه‌ها از سوی معاونت برنامه‌ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانه های عمومی کشور،  با مشارکت سازمان فرهنگی ‌هنری شهرداری تهران و به همت اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان تهران به صورت ماهانه، به میزبانی فرهنگسرای ابن‌سینا برگزار می‌شود و کتابداران، مخاطبین ویژه آن خواهند بود.

گفتنی است علاقه‌مندان می‌توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر به نشانی اینترنتی BeTamashayeKetab.irمراجعه کنند.

گزارش تکمیلی این برنامه متعاقباً منتشر می‌شود.

[ یک شنبه 17 آبان 1394برچسب:نخستین نشست, تماشا, کتاب,

] [ 13:24 ] [ ،سعید فیضی، ]

[ ]

مشهد میزبان هشتمین دوره مشاوره کتابدار شد.

 

هشتمین دوره آموزشی مشاوره کتابدار با شرکت 3 استان کشور برگزار می‌شود. 

به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، هشتمین دوره کارگاه های آموزشی مشاوره کتابدار توسط معاونت توسعه کتابخانه‌ها و کتابخوانی نهاد و اداره کل منابع نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با حضور 150 کتابدار از استان های خراسان‎رضوی، خراسان‌جنوبی و سیستان و بلوچستان دهم الی چهاردهم آبان‌ماه 1394 به میزبانی شهر مشهد برگزار می‌شود.

"نشر کودک و نوجوان"، "آشنایی با رمان"، "ادبیات عامه پسند ایران" سرفصل‌های هشتمین دوره مشاوره کتابدار خواهد بود. 

گفتنی است دوره‌های آموزشی مشاوره کتابدار نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور پیش از این در شهرهای اردبیل، دزفول، ساری، تنکابن، شیراز و بندرعباس، با حضور بیش از 900 کتابدار برگزار شد.

اسامی نفرات شرکت کننده در هشتمین دوره آموزشی مشاوره کتابدار در مشهد را اینجا مشاهده کنید.

[ یک شنبه 10 آبان 1394برچسب:مشهد، مشاوره کتابدار، هشتمین,

] [ 15:38 ] [ ،سعید فیضی، ]

[ ]

کتابهایی که باید«مادران قصه گو» بخوانند.

به گزارش لیزنا، اداره کل امور فرهنگی نهاد همزمان با برگزاري نخستین دوره آموزشی مهارت قصه گویی برای کتابداران کودک سراسر کشور، پوستر معرفي مجموعه كتاب هاي آموزش مهارت قصه گويي با عنوان «مادران قصه گو» را منتشر کرده است که علاقه مندان می توانند با مراجعه به کتابخانه های عمومی سراسر کشور این کتاب ها را امانت گرفته و مطالعه کنند.

 

در این راستا و به مناسبت برگزاري نخستین دوره آموزشی مهارت قصه گویی برای کتابداران کودک سراسر کشور كه از تاریخ ۲۶ لغایت ۲۹ فروردین ماه، از سوی معاونت توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد و با تدریس استاد مصطفی رحماندوست، شاعر، نوسینده و مترجم کتاب های کودک و نوجوان برگزار مي شود، اداره کل امور فرهنگی نهاد پوستر جدید «این چند کتاب» شامل معرفی نه عنوان از کتاب های موجود در کتابخانه های عمومی کشور در مهارت هاي قصه گويي براي مادران را با عنوان «مادران قصه گو» برای اطلاع مادران و ساير علاقه مندان کتاب و کتابخوانی و اعضای کتابخانه های عمومی منتشر کرده است که در ادامه به اختصار معرفی می شوند.

 

۱.     چگونه كودكان و نوجوانان را به مطالعه علاقه­مند كنيم؟/ ماشاء الله كاربخش راوري/ انتشارات مدرسه/ تعداد صفحات: ۱۸۳

 

گسترش فرهنگ مطالعه، كتابخواني و رجوع به كتابخانه­ها، چاپ و انتشار كتاب و شيوه­ي بهره­برداري از اين ابزار فرهنگ­ساز بي­جايگزين فرصت رشد و تعالي را براي جامعه فراهم مي­آرود و در اين ميان، ايجاد رغبت و عادت به مطالعه و كتابخواني در بين كودكان و نوجوانان از اهميّت وي‍ژه­اي برخوردار است.

 

اين اثر ارزشمند و كاربردي كه در ۴ فصل نظام يافته تلاش دارد تا به اين سؤال اساسي كه چگونه مي­توان كودكان و نوجوانان را به مطالعه علاقه­مند كرد پاسخ گويد.

 

فصل نخست با عنوان "چرا كودكان و نوجوانان بايد مطالعه كنند" به تبيين دلايل وجود ضرورت ايجاد عادت به مطالعه در كودكان و نوجوانان پرداخته و آثاري را كه اين امر به دنبال خواهد داشت را بيان داشته است.

 

فصل دوم با عنوان "نقش خانواده" به راهكارهايي كه با رعايت آن، خانواده به عنوان يكي از مهمترين و اثربخش­ترين عناصر تربيتي بر روي كودك مي­تواند عادت به مطالعه را در كودك ايجاد نمايد اشاره دارد.

 

در فصل سوم هم به تبيين نقش آموزش و پرورش در رشد ميل عادت به مطالعه در كودكان و نوجوانان پرداخته شده و براي اين امر راهكارهاي متعددي را معرفي كرده است.

 

در فصل پاياني با عنوان "نگاهي به تجربه­ي ديگران" به مرور تجربه­هاي موفق در ايجاد عادت به مطالعه در كودكان و نوجوانان در كشور­هاي مختلف پرداخته است.

 

مطالعه­ي اين كتاب خواننده را با راهكارهاي عملي ايجاد عادت به مطالعه در كودكان و نوجوانان آشنا مي­كند آن هم بدون پرداختن زياد به مباحث نظري و تئوريك و از اين منظر كتاب از بسياري آثار مشابه متمايز است.

 

۲. مهارت قصه گویی/ آني پولووسكي/ مترجم: مصطفی رحماندوست/ مدرسه  برهان/ ۷۶ صفحه

 

قصه گويي سنتي ديرينه و ديرپا است. گذر زمان، تغيير مكان و گسترش وسايل ارتباط جمعي در اهميت، ارزش و تأثير قصه تغييري ايجاد نكرده است. قصه گويي آرامش را هم به قصه گو و هم به شنونده هديه مي كند و فعاليتي ست بي خرج و پربار كه اگر به صورت عادت در خانواده ها درآيد، بسياري از نابساماني هاي رواني فرزندان را درمان مي كند.

 

«مهارت قصه گوئي» كتابي از خانم آني پولووسكي است كه يكي از قصه گويان حرفه اي و با تجربه است. ترجمه ي كتاب براي خواننده ي ايراني با ملاحظات مترجم حذف و اضافاتي دارد. در برخي از موارد كه مثال هاي كتاب زبان اصلي با حال و هواي فرهنگ ايراني سازگاري نداشته با مثال هايي بومي جايگزين شده است. مطالب كتاب به صورت خلاصه ترجمه شده و توضيحاتي كه از حد و حوصله خوانندگان خارج بوده، حذف شده است. مترجم كتاب، مصطفی رحماندوست، شاعر «صد دانه یاقوت»، شاعر، نویسنده و مترجم کتاب های کودکان و نوجوانان اين اثر را به فارسي برگردانده است.

اين كتاب داراي پنج بخش است. در هر بخش به سئوالاتي همچون: چرا قصه گويي كنيم؟ چه وقت براي قصه گويي مناسب است؟ چه نوع قصه هايي براي گفتن مناسب است؟ چگونه قصه بگوئيم؟ پاسخ داده است و در بخش پاياني چند قصه مناسب ارائه شده است.

 

۳. هنر قصه گويي/ علي خانجاني/ كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان/ ۱۴۴ صفحه

 

چیستی، چرایی و چگونگی قصه گویی محتواي اصلی «هنر قصه گویی» را به خود اختصاص داده و نويسنده به شناخت قصه گویی و جنبه های هنری آن و بررسی انواع قصه گویی پرداخته است. بسیاری بر این عقیده اند که قصه گویی ابزاری کهنه و از کارافتاده و متعلق به روزگار گذشته است. اما به باور علی خانجانی این ابزار، هنری ست کارآمد که در دوره های زمانی مختلف، با قابلیت های بسیاري به روز مي شود و حیات خود را پی ادامه مي دهد.

در بخش چگونگی، با اشاره به نمونه های موفق و ذكر مثال از قصه های آشنا براي مخاطبين، راه ورسم قصه گویی از انتخاب قصه تا پرورش و آماده سازی آن برای اجرا، به مخاطبان کتاب که اولیای تربیتی هستند، آموزش داده می شود.

 

نويسنده يكي از دلايل خود براي نگارش كتاب حاضر را كمبود مطالب كاربردي و متناسب با نيازهاي فرهنگي جامعه در اين خصوص دانسته است. مولف معتقد است بيشتر مطالب موجود در اين زمينه، ترجمه و ناسازگار با شرايط بومي ـ فرهنگي ايران است. بنابراين قصه هاي ترجمه اي دور از ذهن و غريب براي قصه گويان ايراني است كه اثر بخشي آن را محدود مي كند. منابع تأليفي داخلي نيز بيشتر توسط كساني نگارش يافته كه عمده تجارب و فعاليت هاي شان در حوزه هاي نظري و پژوهشي قصه گويي بوده و كمتر با مسائل اجرايي و نيازهاي كاربردي علاقمندان مرتبط است. دليل ديگر، پاسخ دادن به پرسش هاي متعدد و فراواني ست كه از طرف علاقمندان و فراگيران آموزش هاي قصه گويي طرح شده، انگيزه ي نوشته شدن اين اثر است.

 

۴. کودکان به قصه نیاز دارند؛ کاربردهای افسانه و افسون/ برونو بتلهایم/ کمال بهروز کیا/ نشر افکار

کتاب «کودکان به قصه نیاز دارند؛ کاربردهای افسانه و افسون» کاربردها و کارکردهای قصه های عامیانه را در فرآیند فرهنگ پذیری نشان می دهد و نقش قصه ها را در دنیای کودکان باز می گوید. کارکرد مثبت قصه ها در شکل گیری شخصیت و نگاهی دوباره به قصه های عامیانه بحث اصلی کتاب است.

 

وجود معنا در زندگی کودکان اهمیت بالایی به لحاظ شخصیتی و رشد دارد. کودک اگر به گونه ای تربیت شود که زندگی برایش پرمعنا باشد، در طول عمر خود با مشکلات کمتری روبرو خواهد شد. ادبیات و داستان های عامیانه از جمله بهترین ابزارهای معنابخشی به زندگی کودکانند. بخصوص قصه های عامیانه ي خیال انگیز دارای شخصیت هایی هستند که کودک می تواند خود را در نقش آن ها بیابد و از تجارب آن ها درس بگیرد. شخصیت هایی که کودک تمایل ها و ترس های خود را در آنان می بیند.

 

نکته دیگری آنکه کودکانِ هنجار و ناهنجار با هر درجه هوشی، بیشتر قصه های عامیانه را می پسندند. نويسنده این مسئله و دلیل آن را در کتاب مطرح کرده است. در بخش اول کتاب مفاهیمی کلی در زمینه روان کاوی قصه ها و مسائل تربیتی مربوط به آن را همراه با مثال هایی از اساطیر و قصه های مختلف ارائه می کند. بخش دوم قصه های مشهوری مانند هنسل و گرتل، گیسوطلا و سه خرس، سفید برفی، بررسی و تأثیر آن بر ذهن کودک را نشان می دهد.

 

۵. هنر قصه گویی خلاق/ جک دیوید زایپس/ مترجم: مینو پرنیاني/ رشد/ ۳۹۲ صفحه

 

«هنر قصه گويي خلاق» كتابي كاربردي و مسرت بخش براي قصه گويان، معلم ها، والدين و هر آن كسي  ست كه دست اندركار هستي بخشيدن به قصه هاست. كتاب براي قصه گويان پر تجربه همانقدر با اهميت و مفيد است كه براي كم تجربه ها. اين كتاب بر هنجارهاي اجتماعي، نگرش هاي اخلاقي و از همه مهمتر احترام به كودكان تأكيد دارد و در حقيقت گرد هم آمده از تجربه هاي شخصي يك قصه گوي تواناست.

 

محور بحث هاي كتاب، قصه گويي خلاق ست كه امروزه به يكي از برنامه هاي رايج مراكز پيش دبستاني است. شيوه نگارش كتاب به گونه اي ست كه راه ها و فنون قصه گويي، تفاوت قصه ها و بيان خلاقانه آنها آموزش داده مي شود. خواننده ي ايراني بايد با در نظر گرفتن تفاوت هاي فرهنگي بومي با نويسنده اثر، به تجربه هاي متناسب با فرهنگ خود دست يابد.

 

در بخش اول با عنوان قصه هاي پريان به ساختار حكايت هاي سنتي و شخصيت هاي مختلف آن، مايه ي اصلي و فضاي داستان آشنايي مي شويم. در بخشي ديگر از كتاب به آميختن قصه ها با بازي ها و اشعار اشاره شده است. در بخش دوم كتاب با عنوان پي گرد در ژانرها به انواع متفاوت حكايات حيوانات با تأكيد بر فابل به عنوان ژانري متمايز ولي مربوط به حكايت پريان پرداخته است. در اين بخش نويسنده از چگونگي رهبري مردم توسط افسانه ها و اسطوره سازي و قصه هاي گزاف و شاخ دار و اغراق آميز، داستانهاي آرزومندانه و داستان هاي مرتبط با آرمان شهر سخن گفته است. بخش ديگر، درباره ي مواجهه غيرمعمول با داستان هاي علمي ـ تخيلي است. بخش بعدي، چشم اندازي تازه به نمايش هاي خلاق و ويديو در كار با كودكان را تشريح مي كند. و بالاخره بخش آخر استفاده بجا و نابجا از قصه گويي را توضيح مي دهد.

 

۶. نقش دلپذیر؛ قصه گویی برای تربیت بهتر کودکان/ حسین فرخ مهر/ عابد/ ۲۴۸ صفحه

 

داستان مكمل ديگر روش هاي تربيتي ست كه تأثير آن بر ذهن كودك همچون نقش بر سنگ، ماندني و ديرپاست. برانگيختن حسّ كنجكاوي، دقت، شناخت محيط و كشف حقايق، پاسخ به برخي از نيازهاي شناختي انسان، سرگرمي و برخورداري از لحظات شادي، پختگي و رشد احساسات، ايجاد ايمان مذهبي و فضايل ارزنده، برقراري روابط دوستانه ميان كودكان و يا ميان آنان با والدين و مربيانشان، آماده سازي براي زندگي اجتماعي و جامعه پذيري، بيان نصيحت به صورت غير مستقيم به منظور برطرف كردن نواقص و ضعف هاي رفتاري، ايجاد گرايش به كارهاي خوب و دروني كردن ارزش ها، پرورش خلاقيت كودك و غيره، همگي از طريق قصه گوئي مي تواند حاصل شود. قصه گويي با ذات بشر همخواني دارد و براي كودكان شادي آفرين است. قصه كودكان را از دانايي سرشار و اشتياق به يادگيري و دستيابي به تجربه هاي تازه را برايشان آسان مي سازد.

 

 موضوعات مطرح شده در بخش هاي هشت گانه ي «نقش دل پذير» بيانگر جايگاه و اهداف، اهميت و فوايد، پيشينه و خاستگاه قصه گوئي و همچنين ويژگي هاي داستان هاي قرآني، معرفي برخي عناصر قصه هاي ايراني، انواع داستان و افسانه هاي كهن عاميانه و قومي، نشانه هاي داستان خوب، شيوه هاي قصه گويي، انواع و اصول مهارت خلاصه نويسي داستان ها، نقش قصه گويي در تعليم و تربيت فكري و روحي كودكان، استفاده از نمايش خلاق همانند چيستان، بازيِ حدس زدن، پانتوميم و بازيِ چه احساسي دارم؟ و كاربردهاي آموزشي نمايش خلاق است. در بخش پاياني كتاب به برخي از نوآوران و مشاهير عرصه داستان نويسي اشاره شده و به زندگي نامه و معرفي آثارشان مي پردازد.

 

 

۷. قصه و قصه گویی/ محمدرضا یوسفی/ پيك بهار/ ۱۴۴ صفحه

 

عمده رهاورد قصه و قصه گويي ايجاد شرايطي براي گسترش و شكوفايي خلاقيت در ذهن كودكان و نوجوانان است. خلاقيت، ماندگار و ثابت نيست بلكه هر لحظه مي بايد نو گردد تا روند رشد شخصيت ميسر شود. اين كتاب با مهارت افزايي در زمينه قصه گويي، خلاقيت در بازنويسي و بازآفريني ساختار قصه هاي كهنِ شفاهي را جهت دهي مي كند تا قصه ها با نيازها و خواسته هاي امروزي كودكان و نوجوانان منطبق گردد. از اين رو در راستاي هنر قصه گويي مي توان به بخشي از نيازهاي كودك پاسخ داد و با ياري جستن از قصه ها آموزش هاي لازم و مناسب را به كودكان آموخت.

 

 قصه گويي هنري شفاهي ست كه نياز به شناخت عناصر داستان و ويژگي هاي قصه گويي دارد. اگر قصه گو فنون قصه گويي را بداند و توانمندي قصه گفتن را داشته باشد اما قصه را نشناسد، حاصل كارش به هدر مي رود. قصه گو بايد بداند ساختار يك قصه چيست و در ارتباط با مخاطبش چگونه قصه اي را بايد انتخاب كند و آنگاه به قصه گويي بپردازد.

 

عناصر ساختاري قصه نظير طرح، موضوع، درون مايه، شخصيت پردازي، فضاسازي، صحنه سازي و غيره به طور اجمالي در اين كتاب شرح داده مي شود.  قصه گويي به عنوان پديده اي شفاهي ـ گفتاري مد نظر نويسنده ي كتاب است. بنابراين در پي پاسخ به سئوالاتي ست همچون: چه قصه اي بگوئيم؟ چگونه قصه بگوئيم؟ در پانزده بخش اصلي كتاب، به مواردي همچون بازنويسي كاربردي قصه ها، شيوه هاي قصه گويي، مستقيم گويي، انتخاب قصه، تخيل در قصه، قصه خواني، قصه گويي، لحن، چينش، سكوت خواني، خلاقيت، قصه گويي و رسانه هاي ديگر اشاره شده است.

 

۸. آيا براي فرزند خود قصه مي گوييد؟/ رضا پورحسين، پگاه وحيدي منش/ لك لك/ ۳۲ صفحه

 

قصه گويي يكي از قديمي ترين هنرهايي ست كه ميان مردم رواج داشته است. در گذشته قصه ها وسيله اي براي انتقال ارزش ها، تاريخ و آداب و رسوم و سرگذشت افراد و جوامع بوده است. کتاب مصوّر « آيا براي فرزند خود قصه مي گوييد؟» از سري کتاب هاي آشنايي با خصوصيات روان شناختي خردسالان است که به موضوع قصه گويي براي کودکان اختصاص دارد. نگارنده با پرداختن به تأثيرات روان شناختي، اجتماعي و هنري قصه گويي، مهارت هاي لازم را براي قصه گويي مؤثّر معرفي کرده است.

 

برخي از مهارت هاي لازم در قصه گويي كه در اين كتاب ارائه مي شود بدين شرح است:

 

ــ  قبل از ارائه قصه، براي كودك چندبار آنرا بخوانيد و به هر نحوي كه مي توانيد آن را براي ارئه بهتر به كودك آماده كنيد.

ــ به اين نكته توجه داشته باشيد كه كودكان در سنين پايين، دامنه ي تمركز كمتري دارند و نبايد با آنها سختگيرانه برخورد كرد تا به طور مداوم به تمام داستان گوش دهند.

ــ با استفاده از ايما و اشاره و حالات صورت، جلوه هاي بصري را به داستان اضافه كنيد.

ــ هنگام گفتگو بين شخصيت هاي مختلف داستان،  بهتر است از لحن هاي مختلف استفاده كنيد.

ــ قبل از جستجو براي انتخاب يك داستان، هدف خود را از گفتن داستان مشخص كنيد.

ــ در زمان هاي مناسب كه در داستان درباره ي ارزش ها مسائلي يادآوري شده، به تناسب  بحث كنيد. البته نيازي نيست كه همه ي مطالب را براي كودك توضيح دهيد. به او فرصت دهيد تا عقايدش را بيان كند و خودش درباره مسائلي كه شنيده است فكر و نتيجه گيري كند.

 

۹. کودکان به قصه نیاز دارند؛ کاربردهای افسانه و افسون/ برونو بتلهایم/ کمال بهروز کیا/ نشر افکار

 

کتاب «کودکان به قصه نیاز دارند؛ کاربردهای افسانه و افسون» کاربردها و کارکردهای قصه های عامیانه را در فرآیند فرهنگ پذیری نشان می دهد و نقش قصه ها را در دنیای کودکان باز می گوید. کارکرد مثبت قصه ها در شکل گیری شخصیت و نگاهی دوباره به قصه های عامیانه بحث اصلی کتاب است.

وجود معنا در زندگی کودکان اهمیت بالایی به لحاظ شخصیتی و رشد دارد. کودک اگر به گونه ای تربیت شود که زندگی برایش پرمعنا باشد، در طول عمر خود با مشکلات کمتری روبرو خواهد شد. ادبیات و داستان های عامیانه از جمله بهترین ابزارهای معنابخشی به زندگی کودکانند. بخصوص قصه های عامیانه ي خیال انگیز دارای شخصیت هایی هستند که کودک می تواند خود را در نقش آن ها بیابد و از تجارب آن ها درس بگیرد. شخصیت هایی که کودک تمایل ها و ترس های خود را در آنان می بیند.

 

نکته دیگری آنکه کودکانِ هنجار و ناهنجار با هر درجه هوشی، بیشتر قصه های عامیانه را می پسندند. نويسنده این مسئله و دلیل آن را در کتاب مطرح کرده است. در بخش اول کتاب مفاهیمی کلی در زمینه روان کاوی قصه ها و مسائل تربیتی مربوط به آن را همراه با مثال هایی از اساطیر و قصه های مختلف ارائه می کند. بخش دوم قصه های مشهوری مانند هنسل و گرتل، گیسوطلا و سه خرس، سفید برفی، بررسی و تأثیر آن بر ذهن کودک را نشان می دهد.

[ دو شنبه 31 فروردين 1394برچسب:مادارن قصه گو, کتاب ها,

] [ 18:14 ] [ ،سعید فیضی، ]

[ ]

باید افتخار التزام به قانون را برای خود نگهداریم.

به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، علیرضا مختارپور با حضور در آیین افتتاحیه پنجمین دوره مشاوره کتابدار به میزبانی شهر شیراز، طی سخنانی به تلاش های مجموعه نهاد جهت رفع مشکلات کتابداران اشاره کرد و گفت: من برای شما در یادداشت ها از مشکلات نهاد گفته ام. ما در نهاد لااقل 8 نوع آسیب اساسی داریم. آسیب های ساختاری، نیروی انسانی، بودجه، محتوا، قرارداد، تعهدات مالی، قطع ارتباط، آسیب های ناشی از مدیریت های نابسامان؛ که همه اینها در بازه  زمانی 6 الی 7 ماهه قابل حل نیست. اتفاقی هم که تاکنون افتاده، به دعای خیر شما و بزرگان این کشور بوده و مددی که خداوند به خاطر شما عزیزان رساند.
دبیرکل با اشاره به پایبندی خویش به قانون و راهکارهای قانونی در رفع مشکلات کتابداران،  تصریح کرد: اگر مدیری در نهاد  نمی تواند خود را با سیاست های جدید نهاد وفق دهد، نمی تواند با کتابداران باشد و نمی تواند در انجام کار فرهنگی تلاش کند، حتما از آن مدیر خواهش می کنیم که دست از سر ما و کتابداران بردارد.
ایشان با اشاره به تغییرات ایجاد شده در وضع حقوقی حال حاضر کتابداران در قیاس با خرداد 93، ضرورت درج واقعیت در خصوص اقدامات نهاد، را از سوی رسانه ها متذکر شد.
مختارپور پیرامون تلاش نهاد برای تحقق بخشیدن به  انتظارات کتابداران، ضمن بیان تعطیلی هفته اول نوروز، از احتمال تک شیفت بودن کتابخانه ها در هفته دوم سال نو به دلیل انجام نظافت خبر داد و گفت: عزیزان من، نورچشمان من، توقعات خود را با شرایط هماهنگ کنید و بدانید در نهاد چه اتفاقی در حال وقوع است. علی رغم تمام تلاش ما، به دلیل مشکلات اقتصادی کشور، بودجه نهاد برای سال 94 به نسبت سال قبل، تنها نزدیک به 17 درصد افزایش یافته است، که تقریبا حدود همان تورمی است که صورت می گیرد؛ یعنی اگر تمام تخصیصات را 100 درصد بدهند، تازه به اندازه ی سال گذشته حقوق داریم و این کمتر از حقوق و مزایای یک سال ماست.
وی ادامه داد: برای رفع این مشکل، با تلاش های انجام شده، پرداخت نیم درصد قانونی دائمی شد؛ و اعتباری که از این طریق حاصل می شود، بیش از بودجه سالانه نهاد است. در این صورت چرا نباید از اعتبار استانی که در یک سال ملزم به پرداخت حدود 30 میلیارد به نهاد است،نیازهای مالی آن استان را پرداخت کرد! با این شرایط اعتبارات نهاد صرف استان های محرومی که در آن شهرداری ها درآمد چندانی ندارند، خواهد شد.
مختارپور با اشاره به اعتبارات زیادی که از درآمد شهرداری ها به نهاد می رسد بر لزوم نظارت  بر آن و منضبط بودن مدیران، تأکید کرد و گفت: بدین ترتیب نگرانی در باب کمبود بودجه نهاد برطرف نهاد برطرف خواهد شد.
وی تصریح کرد: ما باید افتخار التزام به قانون را برای خود نگهداریم، و من به شما می گویم که در نهاد اجازه هیچ خلاف قانونی را نمی دهم و امروز تمامی اعتبار نهاد از طریق التزام به قانون بدست آمده است.
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور، ضرورت وحدت، دوستی و همکاری را میان کتابداران و مدیران مجموعه نهاد یادآور شد و تصریح کرد: خواهش می کنم احترام و تکریم به کتابدار را به هیچ قیمتی از دست ندهید. ما برای بهبود شرایط کاری و معیشتی تلاش می کنیم و شما صبر و بردباری تان را در مسیر رفع مشکلات از دست ندهید.
وی در خاتمه سخنان خود اظهار داشت: راه ارتباطی همچنان باز است. از مشکلاتتان دلم می گیرد، اما نمی گویم که نکات و گلایه های خود را بازگو نکنید. من برای حل مشکلاتتان تلاش می کنم. بسیار بسیار به آینده نیز امیدوارم و معتقدم مشکلات به لطف خدا و به برکت روح پاک شما و صفای نیتتان، یک به یک رفع خواهد شد.

[ چهار شنبه 6 اسفند 1393برچسب:مشاور کتابدار, همایش , شیراز,

] [ 15:18 ] [ ،سعید فیضی، ]

[ ]

در اولين جلسه شوراي اداري استان خراسان رضوي درسال93 در شهرستان كاشمرعنوان شد.

 

 

 

مديركل كتابخانه هاي عمومي استان خراسان رضوي صبح امروز در جمع روساي ادارات كتابخانه هاي عمومي شهرستان هاي استان خراسان رضوي ضمن بيان اين مطلب افزود: دليل انتخاب كاشمر براي برگزاري شوراي اداري استان تقدير و تجليل از فعاليت هاي انجام شده در اين شهرستان و انتقال تجربيات مفيد به ديگر شهرستان هاي استان مي باشد.  به گزارش روابط عمومي اداره كل كتابخانه هاي عمومي استان خراسان رضوي، اميرالله شمقدري ضمن اشاره به برتر بودن شهرستان كاشمر در 5 شاخص كتابخانه اي گفت: كاشمر در موضوع خيرين كتابخانه ساز 50 درصد فعاليت هاي استان را به خود اختصاص داده است؛ وي ادامه داد: همچنين 12 درصد جمعيت كاشمر نيز عضو كتابخانه هاي عمومي هستند كه در اين موضوع نيز طلايه دار شهرستان هاي استان مي باشد.

شمقدري اين رشد را حاصل پيوند فرهنگي مديريت عالي شهرستان و حمايت همه جانبه فرماندار كاشمر از رييس اداره كتابخانه هاي اين شهرستان دانست و خاطرنشان كرد: شتابي كه در يك و نيم سال گذشته باعث تحول در وضعيت كتابخانه هاي كاشمر شده است مرهون همين همدلي و همكاري مي باشد و اين موضوع باعث شده است كه كاشمر در بين 28 شهرستان استان رتبه هاي شاخص و برتر را به خود اختصاص دهد.

 

فرماندار و رييس انجمن كتابخانه هاي عمومي كاشمر هم دراين جلسه طي سخناني ضمن خير مقدم به مهمانان ، كتابداران را بهترين انسان ها خواند و افزود: مأنوس بودن كتابداران با كتاب آن ها را به قشري فرهيخته در جامعه تبديل كرده است.

مهندس فروزان ادامه داد: اگر فرمانداران با مسئولان شهرستان ها همگام باشند مي توانند دست در دست هم ، سطح سواد جامعه را به حد اعلاي خود برسانند.

وي تصريح كرد: تحقق شعار امسال مبني بر" اقتصاد و فرهنگ با عزم ملي و مديريت جهادي" تنها با نهادينه كردن كتاب و كتابخواني ميسر خواهد شد.

شايان ذكر است مديركل كتابخانه هاي عمومي استان با اهداي لوح هاي تقديري، از رييس انجمن كتابخانه هاي عمومي شهرستان كاشمر ، رييس انجمن خيرين كتابخانه ساز كاشمر و رييس اداره كتابخانه هاي عمومي اين شهرستان  قدرداني به عمل آمد.

گفتني است جلسه شوراي اداري استان تا بعدازظهر امروز ادامه دارد.

 

[ چهار شنبه 10 ارديبهشت 1393برچسب:شورای اداری استان,

] [ 18:53 ] [ ]

[ ]

آئين بزرگداشت مرحوم دكتر عباس حري برگزار مي شود.

 

آيين بزرگداشت مرحوم دكتر عباس حري با همكاري اداره كل كتابخانه هاي عمومي استان خراسان رضوي، انجمن اطلاع رساني ايران (شاخه خراسان رضوي)، گروه كتابداري و كتابخانه مركزي دانشگاه فردوسي، دانشگاه امام رضا (ع) و دانشگاه پيام نور برگزار مي شود.

به گزارش روابط عمومي اداره كل كتابخانه هاي عمومي استان خراسان رضوي، مراسم نكوداشت مرحوم دكتر عباس حري استاد و پيشكسوت نام آور علم ارتباطات و دانش شناسي ساعت 9 صبح روز چهارشنبه 27 فروردين 1393 در سالن اجتماعات مجتمع كانون هاي فرهنگي و هنري دانشگاه فردوسي مشهد برگزار مي شود.

در اين مراسم كه به منظور پاسداشت ياد و بيان انديشه ها و ديدگاه هاي استاد دكتر عباس حري از زبان نزديكترين افراد برگزار خواهد شد، بخشي از آثار و عكس هاي اين استاد فقيد نيز به نمايش گذاشته خواهند شد.

 

[ سه شنبه 26 فروردين 1393برچسب:دکتر عباس حری،مراسم بزرگداشت,

] [ 14:35 ] [ ]

[ ]

مسابقه ایده های برتر آینده کتابخانه های عمومی کشور

به نقل از روابط عمومي نهاد كتابخانه هاي عمومي كشور، در بخشي از قسمت معرفي مسابقه ايده برتر آينده كتابخانه هاي عمومي آمده است: «نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور در نظر دارد با تبديل تغييرات به فرصت، بيشترين بهره را ببرد. ايفاي چنين نقش خطيري ايجاب مي‌كند كه از ايده‌هاي خلاقانة همة كساني كه به اين مباحث علاقه‌مندند، اعم از كتابداران و غير كتابداران استفاده كند. در راستاي تحقق اين امر مسابقه‌اي با عنوان ايده‌هاي برتر آينده‌هاي كتابخانه‌هاي عمومي ايران تدارك ديده شده كه اميد مي‌رود با استقبال گرم كتابداران، كتاب‌دوستان و اهالي قلم و همه مردم ايران روبه‌رو شود.»

گفتني است شركت در اين مسابقه براي عموم مردم آزاد است و همچنين اعضاء كتابخانه هاي عمومي و كاركنان آن نيز مي توانند باتوجه به وضع موجود كتابخانه هاي عمومي و ايده هايي كه براي آينده آن در نظر دارند در اين مسابقه شركت كنند.
به گفته اداره كل پژوهش و نوآوري نهاد كتابخانه هاي عمومي كشور مسابقه ايده هاي برتر در 7 محور برگزار خواهد شد كه عبارتند از:
1-    آينده كتابخانه هاي عمومي از منظر فعاليت ها و خدمات
2-    آينده كتابخانه هاي عمومي از منظر تحولات حرفه اي
3-    آينده كتابخانه هاي عمومي از منظر تحولات اقتصادي، سياسي و فرهنگي
4-    آينده كتابخانه هاي عمومي از منظر تحولات تكنولوژي
5-    آينده كتابخانه هاي عمومي از منظر جنبه هاي فيزيكي
6-    آينده كتابخانه هاي عمومي از منظر مديريت
7-     هر ايده آزاد در مورد آينده كتابخانه هاي عمومي
تمامي مراحل اطلاع‌رساني، شركت در مسابقه، داوري و اعلام نتايج از طريق وب‌سايت اين مسابقه به نشاني www.LibIdea.ir انجام خواهد گرفت و شركت كنندگان بايد براي ارسال ايده هاي خود در وب سايت مسابقه عضو شوند.

مهلت ارسال آثار:دی ماه 1392

زمان برگزاری:فروردین  1393

[ چهار شنبه 6 شهريور 1392برچسب:ایده های برتر,مسابقه ایده های برتر,آینده کتابخانه های عمومی,,

] [ 11:34 ] [ ،سعید فیضی، ]

[ ]

همایش ملی آینده پژوهی کتابخانه های عمومی ایران

 

به نقل از گزارش روابط عمومي نهاد كتابخانه هاي عمومي كشور، همايش ملي «آينده پژوهشي كتابخانه‌هاي عمومي ايران» با هدف تبادل انديشه در زمينه مسائل و چالش‌هايي كه اين نهاد اجتماعي در آينده با آنها روبرو خواهد شد، توسط اداره كل پژوهش و نوآوري نهاد در فروردين ماه 1393برگزار مي‌شود.

اين همايش تلاش خواهد كرد بستر مناسبي براي آينده‌نگري و واكاوي پيامدهاي گوناگون و در عين حال پيدا و ناپيداي روندهاي گفته شده را كه مي‌تواند حرفه كتابداري و اطلاع‌رساني ايران را تحت تأثير قرار دهد فراهم نمايد.
گفتني است، دكتر سيد رحمت‌الله فتاحي، دبير علمي و مهدي شقاقي دبير اجرايي همايش ملي «آينده پژوهشي كتابخانه‌هاي عمومي ايران» تعيين شده اند.
لازم به ذكر است، دريافت چكيده‌، مقاله و همچنين اطلاع رساني هاي اين همايش از طريق وب‌سايت http://libfuture.ir انجام مي‌شود. 
محورهاي موضوعي و برخي موضوع‌هاي پيشنهادي همايش مي‌تواند ايده لازم براي علاقه‌مندان به تهيه مقاله‌هاي اصيل و عالمانه و نيز علاقه‌مندان به شركت در اين رخداد را به آنها پيشنهاد دهد.

محورهای همايش

 

محورهای اصلي همایش :
1. مباني، هستي‌ شناسي، معرفت شناسي، و روش شناسي آينده پژوهيِ كتابخانه هاي عمومي
2- روش هاي آينده پژوهي كتابخانه هاي عمومي
3- آينده كتابخانه هاي عمومي ايران با توجه به روندهاي فناوري
4- آينده كتابخانه هاي عمومي ايران با توجه به روندهاي اقتصادي
5- آينده كتابخانه هاي عمومي ايران با توجه به روندهاي سياسي
6- آينده كتابخانه هاي عمومي ايران با توجه به روندهاي اجتماعي- فرهنگي
7- مفهوم پردازي هاي انتقادي در باب آينده پژوهي كتابخانه هاي عمومي
8- مطالعات تطبيقي در باب آينده كتابخانه هاي عمومي در كشورهاي مختلف
9- مطالعات موردي آينده پژوهي كتابخانه هاي عمومي
10- آينده پژوهي فعاليت‌ها و خدمات كتابخانه هاي عمومي (مجموعه سازي، سازماندهي، امانت، عضويت، و ...)
محورهای فرعي همایش : 

a.       پارادایم های حاکم بر ارزش اطلاعات و دسترسی به کتابخانه ها
 
b.      تحول در گرایشها، نیازها و رفتارهای اطلاعاتی جامعه ایران
 
c.       جایگزین های مردم برای کتابخانه های عمومی
 
d.      تحولات آموزشی و حرفه ای در جامعه ایران فردا
 
e.      عصر خودیادگیری، خودآموزی و جایگاه کتابخانه های عمومی در آن
 
f.        توسعه آموزشهای حرفه ای و نقش کتابخانه های عمومی در آن
 
g.       مطالعات تطبیقی کتابخانه های عمومی با سایر مراکز اطلاعاتی در برآوردن نیازهای اطلاعاتی
 
h.      اینترنت و وب: تهدید یا فرصت برای کتابخانه های عمومی
 
i.         فضای مجازی، شبکه های اجتماعی و کتابخانه های عمومی
 
j.        کتابخانه های عمومی و شکاف دیجیتالی در جامعه ایرانی
 
k.       مردم و مجموعه گستری در کتابخانه های عمومی
 
l.         تغییر ساختار و مدیریت کتابخانه های عمومی
 
m.    دولت و کتابخانه های عمومی ایران فردا
 
n.      کاربرمحوری و شخصی سازی خدمات
 
o.      خدمات برون کتابخانه ای و راه دور
 
p.      کتابخانه های عمومی و تعامل با سایر نهادهای اجتماعی/فرهنگی
 
q.      تحولات و گرایشات در آموزش کتابداران آینده
 

آدرس دبیرخانه : تهران - خيابان وليعصر - بالاتر از زرتشت - كوچه نوربخش - پلاك 31 - طبقه دوم - اداره‌ كل پژوهش و نوآوري نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور

تلفن : 02188925790

فکس : 02188925791الي 92 داخلي 133

کد پستی : 1415884494

تاریخ برگزاری همایش :
فروردين 1393

آخرین مهلت ارسال چکیده مقالات :
30 آبان 1392

آخرین مهلت ارسال اصل مقالات :
30 دي 1392

 

[ چهار شنبه 6 شهريور 1392برچسب:همایش ملی آینده پژوهی کتابخانه ها,همایش نهاد,کتابخانه های آینده,,

] [ 10:44 ] [ ،سعید فیضی، ]

[ ]

صفحه قبل 1 صفحه بعد